• +421 903 229 601 (od 08:00 do 16:30)
  • info@lacnestavebniny.sk
Späť na články

Ako postaviť detské ihrisko u vás doma?

Publikované: 03.09.2022
Spomínate si na detstvo na pieskovom ihrisku, šmykľavke a hry na preliezkach? Nechajte svoje spomienky ožiť a postavte pre svoje ratolesti ihrisko doma na svojej záhradke. Stačí vám na to čas, chuť a kus odhodlania. Postup vám dáme my!

V článku si ukážeme, ako na to – či už ste šikovný domáci majster alebo preferujete hotové výrobky. Pridávame aj niekoľko tipov na kreatívne pieskoviská z rôznych materiálov. Poďme na to!

Pieskovisko – návod na vlastnoručnú výrobu

Ak ste domácim kutilom alebo máte jedného takého doma, projekt výroby pieskoviska pre vás bude malina. Na výber máte mnoho tvarov. Pieskovisko v tvare štvorca alebo obdĺžnika je klasikou. Za vyskúšanie ale stoja aj pieskoviská v tvare kruhu či lichobežníka. Konečné rozhodnutie záleží na vašich schopnostiach a priestore, ktorý máte k dispozícii.

Pozrime sa, ako pieskovisko postaviť.

Na výrobu pieskoviska si zaobstarajte: 

  • 4 drevené dosky (môžete použiť hrubé dosky – fošne, alebo hranoly) 
  • netkanú textíliu
  • spojovací materiál a náradie – klince, uholníky, meter, vŕtačku, kladivo, skrutky a skrutkovač, pílku, nožnice 
  • farbu na drevo a štetec

Zdroj: iheartorganizing.com

Tip: Pred nákupom hranolov a dosiek si nezabudnite zmerať veľkosť plochy, na ktorú pieskovisko umiestnite. Vyhnete sa tak dodatočnému problému, kedy by ste museli zrezávať hranoly na správnu veľkosť alebo dokupovať ďalší materiál.

Postup

  1. Akokoľvek jednoducho to znie, v prvom kroku si určíme, aké pieskovisko ideme stavať – jeho rozmery a umiestnenie. Vhodné je vyberať si laty, ktoré sú už opracované – hladké a zbrúsené. Ak ale máte doma brúsku, vyberte si dosku, ktorá vám vyhovuje najviac, no rátajte s krokom brúsenia a lakovania navyše.
  2. Zmeriame si dosky. Nevyhovuje vám ich rozmer? Skráťte ich pílkou.
  3. Vytvoríme a spevníme rám – dosky spojíme pomocou klincov/skrutiek, príp. uholníkov do požadovaného tvaru. Ak preferujete farby, hotový rám môžete premaľovať farbami na drevo.
  4. Po dokončení rámu pokračujeme ďalej, nastriháme si textíliu. Je vhodné, aby bola aspoň o 10 – 20 cm väčšia, než rám pieskoviska.
  5. Na vymeranú plochu rozložíme textíliu a jej obvod poriadne zaistite do zeme. Použiť môžete napríklad dlhé stavebné klince s plochou hlavou. Textília umožní prepúšťanie vody z piesku, no zabráni prerastaniu trávy.
  6. Rám položíme na textílu, pridáme piesok a hotovo!

Pieskovisko zapustené do zeme

Ak chcete pieskovisko zapustiť do zeme, stačí, ak pred umiestnením fólie a rámu na mieste pieskoviska vykopete menšiu jamu. Na jej zarovnanie využitie vrstvu pilín alebo piesku, následne umiestnite fóliu a pokračujte tak, ako je uvedené návode vyššie.

Pieskovisko bez námahy

Pieskovisko však môžu mať i tí, ktorí si netrúfajú na projekt vlastnoručnej výroby. Kúpené pieskovská vám ušetria čas, námahu alebo predídu možným zraneniam. Kvalitné pieskoviská zvyčajne obsahujú doplnky ako sedadlá či veko, ktoré chráni piesok pred nečakanými zvieracími návštevníkmi.

Juwel Vario je pestrofarebné pieskovisko so štyrmi lavičkami na sedenie.

Nápady na netradičné pieskoviská

Ak chcete pri stavaní pieskoviska popustiť uzdu fantázii, máme pre vás hneď 5 originálnych tipov. Jeden z týchto netradičných nápadov je splneným snom každého dieťaťa. Uhádnete, ktorý to je?

1. Pieskovisko pre malé záhrady 

Ak na záhradke nemáte dostatok miesta pre veľké ihrisko či drevenú konštrukciu, postačí vám použitá pneumatika! Podľa dostupného priestoru môžete zvoliť buď pneumatiku pre bežné osobné autá, alebo ak máte miesta viac, siahnite po traktorovej či bágrovej pneumatike. Ak chcete pneumatiku ozvláštniť, pred použitím ju natrite farebným akrylovým náterom alebo vodeodolnou farbou.

Zdroj: themeloader.com

2. Pieskovisko pre minimalistický exteriér 

Mnohí tvrdia, že betón na záhradu nepatrí. Tento materiál sa však dostáva do popredia – stále viac a viac sa začína objavovať v nielen v interéroch a postupne naberá na popularite aj pri budovaní exteriéru. Betón totiž nemusí byť iba súčasťou dlažby, viete z neho postaviť aj funkčné pieskovisko!

V tomto prípade budete potrebovať formu, do ktorej betón nalejete a necháte vyschnúť. Výhodou je, že ak postavíte dostatočne hrubý rám, deti ho budú môcť využiť ako odkladaciu plochu či miesto na sedenie.

3. Pieskovisko z nevyužitých materiálov 

Zrekonštruovali ste terasu či vstupný chodník a zostal vám zvyšný materiál? Pri stavbe detského ihriska viete využiť i to! Či už vám zostali betónové obrubníky, trávnikové lemy, pláty dreva či veľké kamene, lem pieskoviska viete vyrobiť i z nich. V takomto prípade však dajte pozor na ich zaistenie – nestabilné obrubníky môžu spadnúť a ublížiť deťom.

Zdroj: pinterest.com

Zdroj: digsdigs.com

4. Pieskovisko, ktoré poľahky premiestnite 

Chcete vašim ratolestiam dopriať radosť z hry na pieskovisku, no nemáte dostatok priestoru na pevné alebo zapustené pieskovisko? Vyskúšajte záhony na kolieskach alebo vyvýšené záhony s odkladacím priestorom. Ten môžete využiť ako odkladací priestor pre hračky. Keď vaše deti z hry vyrastú, budete môcť záhon využiť na svoj pôvodný účet – na sadenie zeleniny alebo rastlín.

Zdroj: remodelista.com

5. Pieskovisko pre aktívne deti 

Máte pocit, že obyčajné pieskovisko vaše ratolesti nezabaví alebo sa poriadne nevyšantia? Postavte im detské ihrisko ich snov – so šmykľavkou, lezeckou stenou či hojdačkou! Kreativite sa medze nekladú a využiť môžete všetko okolo seba – stenu, vyvýšenú plochu alebo voľný priestor na záhrade. Deti sa potešia šmykľavke priamo do piesku a množstvu využitých farieb.

Zdroj: digsdigs.com

Aby pieskovisko vydržalo čo najdlhšie

Dôležitou súčasťou stavby ihriska je jeho údržba. Na tú nezabúdajte najmä v prípade drevených materiálov. Každé drevo by malo byť ošetrené protiplesňovým náterom (napr. lazúrou), hlboko pôsobiacim základným náterom alebo lakom. Na to, ako sa o drevo dôkladne starať sa nezabudnite opýtať pri jeho kúpe.

Záver

Tak to vidíte, nápadov a možností na skvelé pieskovisko je neúrekom. Či už si zvolíte krytú klasiku, veľké ihrisko so šmykľavkou a hojdačkami alebo sa rozhodnete pre vlastnoručnú výrobu, rozhodnutie je len na vás. Hlavný je jeho účel. Aj drobnosť, akou je pieskovisko, pomôžeme deťom vytvoriť nezabudnuteľné spomienky na detstvo.