• +421 903 229 601 (od 08:00 do 16:30)
  • info@lacnestavebniny.sk
Späť na články

Jeseň v záhrade: Príprava na zimnú sezónu s týmito nástrojmi

Publikované: 23.10.2023
Jeseň je časom, keď sa príroda pripravuje na obdobie zimy. Listy sa začínajú sfarbovať do červena a hneda, a záhrady sa menia v palete krásnych jesenných farieb. Toto obdobie je tiež dôležitým časom pre záhradkárov, pretože predstavuje príležitosť pripraviť svoju záhradu na zimnú sezónu.

Aby ste to dosiahli, budete potrebovať správne nástroje a vybavenie. Dnes sa pozrieme na niekoľko kategórií nástrojov a produktov, ktoré vám pomôžu zabezpečiť, že vaša záhrada prežije zimu v dokonalej forme.

Jeseň je časom, kedy tráva prestáva rásť tak rýchlo ako v lete, ale stále potrebuje pravidelnú údržbu. Kosačka je nevyhnutným nástrojom na skrátenie trávy pred zimným obdobím. Krátka tráva je menej náchylná na ochorenia a poskytuje záhrade upravený vzhľad. Odporúčame v tomto období skrátiť trávu a nechať ju v tejto dĺžke až do jari.

Na výber máme z niekoľkých možností:

Postrekovače sú významným nástrojom pri príprave záhrady na zimnú sezónu. Ich úlohou je aplikovať tekuté hnojivá či pesticídy, ktoré ochránia vaše rastliny pred škodcami, chorobami a nepriaznivými vplyvmi počasia. S postrekovačmi máte kontrolu nad tým, čo sa dostane na vaše rastliny, čo je dôležité pre zdravý rast a ochranu pred zimnými škodcami.

Existujú rôzne typy postrekovačov, ktoré sa líšia veľkosťou, typom nádrže a spôsobom pohonu. Malé ručné postrekovače sú ideálne pre menšie záhrady a balkóny, zatiaľ čo väčšie nádrže sú vhodné pre väčšie pozemky a profesionálnych záhradkárov.

Znova máme na výber z niekoľkých možností:

Štiepačky dreva sú nástrojmi, ktoré vám umožňujú efektívne rozštiepiť kusy dreva na menšie časti, ktoré sú ideálne na kúrenie v krbu alebo kachliach. Tento proces nie je len praktický, ale aj ekologický, pretože vám umožňuje využiť drevo efektívnejšie a zredukovať množstvo odpadu.

Štiepačky existujú v rôznych veľkostiach a výkonnostiach, čo vám umožňuje vybrať si ten správny model pre vaše potreby:

Rozštiepenie dreva s štiepačkou je omnoho bezpečnejšie a efektívnejšie ako tradičné metódy, ako je sekera či kálačka. Navyše, umožňuje vám presne regulovať veľkosť a tvar kusov dreva podľa vašich potrieb. 

Ak žijete v oblasti so silnými snehovými zimami, určite by ste nemali zabudnúť na snehovú frézu. Snehové frézy sú nevyhnutnými nástrojmi na beznámahové odstránenie snehu z chodníkov, ciest a nájazdov, čím zabezpečujú, že vaše okolie zostane bezpečné a priechodné. A v oblastiach s vyšším počtom snehových zrážok tohto pomocníka určite oceníte.

Nech už máte malý chodník alebo veľký pozemok, snehová fréza je neoceniteľným nástrojom pre zvládnutie zimnej sezóny s minimálnym úsilím: